مختصری از آنچه در این کتاب میخوانیم به حضورتان معرفی میگردد:
بهترین مستمسک در این دوره و زمانه غربت تشیّع و ولایت مولای متقیان، حبل متین خدمت به امیرالمومنین علیه السلام و فرزند ایشان امام عصر علیه السلام می باشد. خدمت به امیرالمومنین علیه السلام یعنی مشمول دعای خیر پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم شدن: وَانصُر مَن نَصَرَه خدایا ! کسی که او (علی ) را یاری کرده یاری کن.
نصرت دین غریب خدا به عنوان احساس وظیفه برای هر شیعه واقعی ضروری است. پیمان و بیعت با امام زمان علیه السلام برای خدمت به خطابه غدیر و فرهنگ سازی و تبلیغ آن، دغدغه ای است که هر شیعه دل سوخته ای برای یاری امام مظلومش دارد.
لازمه فرهنگ سازی و معرفی و تبلیغ غدیر، روحیه پیگیری و تواضع است. توجه داشته باشیم که در تبلیغات، وظیفه ما بلاغ مبین و پرزنت عمومی است نه مشاهده نتیجه! چون نتیجه با خداست.
در گفتار سوم این کتاب، پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله و سلم در جهت تبلیغ این خطبه می فرمایند:
" فَلْیُبَلِّغِ الْحاضِرُ الْغائِبَ وَ الْوالِدُ الْوَلَدَ اِلى یَوْمِ الْقِیامَةِ "
بایسته است حاضران به غایبان و فرزند داران به فرزندان خویش تا برپایی روز قیامت سخنان امروز مرا برسانند.
همه ائمه دارای کمالات و صفات خاص بوده و اسوه های تقوا و عمل صالح می باشند و هرکدام در یک صفت به صورت خاص تجلّی و ظهور پیدا کرده اند. لذا کمالات مختص همه آن بزرگواران است و بعضی صفات آنها اختصاصی است که به دلیل خاص بودن زمان حیات هرکدام از امامان معصوم علیهم السلام می باشد.
اساس و پایه های اخلاق اسلامی، از منظر این کتاب اعتقادات توحیدی است. از جمله تقوا، پارسایی، عمل صالح و پاکی و ... که مبتنی بر توحید هستند. امام زمان عجل الله تعالی فرجه الشریف منسوب به خدا و دارای عصمت کلی و کبری بوده و وارث تمام صفات انبیا و اولیای الهی هستند و فرمایشات و توقیعات ایشان، همان موارد پیاده شده تئوری اسلام و قابل استناد و نزدیک به یقین بوده و پارسایی در گفتار ایشان را نشان می دهد. بطورکلی گسترش توحید در زمین از خصوصیات امام زمان علیه السلام است.
منابع مهم توقیعات امام عصر علیه السلام، در گفتار پنجم این کتاب، کتابهای کمال الدین شیخ صدوق و غیبت شیخ طوسی بیان شده است. و در گفتار هفتم توقیعی از امام زمان به عثمان بن سعید و محمدبن عثمان از نواب خاص ایشان نقل شده است.
بطور کلی در توقیعات امام عصر علیه السلام، نصیحت مردم به تقوا و پرهیز از گناه و رعایت تقوای نفسانی و تقوای مالی و معنای صلات و زکات و از اینگونه موارد بیان شده است. همچنین تذکر به عدم فراموشی یاد خدا توصیه شده است.
امام زمان علیه السلام در توقیعاتشان می فرمایند: ما به یاد شما هستیم و فراموشتان نکرده و در مراعات حال شیعیان خود کوتاهی نمی کنیم... پس وظیفه ماست که بعنوان شکر این نعمت توجه خاص حضرت ولی عصر، تقوای الهی پیشه کنیم و اگر امام زمان را حاضر و ناظر می دانیم، کمتر گناه کنیم.
خطابه غدیر رسول اکرم صلی الله علیه و آله و سلم که شامل فرازهای ایمان، عقیده، فقه و ... می باشد در واقع یه دوره کامل اسلام شناسی است. از نمونه های بارز این خطابه، فرازهایی است که رسول خدا اختصاصاً امام زمان عجل الله تعالی فرجه الشریف با ذکر دو واژه القائم المهدی معرفی فرموده اند.
مردم آخرالزمان منتظر مصلحی که هدایت شده از جانب خداست و قیام میکند، هستند و مهدی موعود مالکیت کل قریه ها را دارد و حکومتش منتهی به قیامت است. همچنین بحث رجعت ائمه در زمان ظهور حضرت مهدی علیه السلام در این کتاب مطرح شده است.
در گفتاری دیگر خاطرنشان می کند بر اساس دستور صریح ائمه، باید به گونه ای آنان را معرفی کنیم که مردم شیفته و دلبسته اهل بیت علیهم السلام شوند نه اینکه آنان را از اهل بیت دور و بیزار کنیم.
در بخش دیگری از این کتاب درمورد واقفیه میخوانیم که کسانی هستند که بر امامت حضرت موسی بن جعفر علیه السلام توقف کرده و قائل به امامت امام رضا علیه السلام نشده اند!
یکی از اقسام تقوا این است که انسان آنچه را که شرع و خداوند امر فرموده به آنها متعبد و مقید باشد. در حقیقت امام زمان علیه السلام در گفتارشان دعوت به تقوا و پرهیزکاری کرده و تاکید بر پرهیز از گناهان نموده اند. به گونه ای که هیچ گاه به دنبال جا و مکان امام زمان علیه السلام نباشیم بلکه باید با رعایت تقوا از لطف و عنایت ایشان بهره مند شویم. بطورکلی گناهان شیعیان، حجاب و دیواری میان امام و شیعه است.
از نکات اساسی اخلاقی مطرح شده در این کتاب، این است که طبق فرمایش امام زمان علیه السلام انسان از چیزهایی که مربوط به او نیست و برایش سود و فایده ای ندارد سوال بی جا نکند.
در صفه 124 این کتاب اشاره شده است: قال المَهدي(عج): « أَكْثِرُوا الدُّعَاءَ بِتَعْجِيلِ الْفَرَجِ فَإِنَّ ذَلِكَ فَرَجُكُم»
در تعجيل فرج زياد دعا كنيد كه تعجيل فرج، گشايش كار خود شما است. "بحارالأنوار ،ج53 ، ص180 ، باب 31 "
مفهوم کثرت در دعای فرج فقط انجام وظیفه شیعیان نیست بلکه معنای عرفی آن است که مبنای دعای بر فرج و سلامتی امام زمان علیه السلام، گشایش در امور ماست و با این کار دل حضرت را شاد می کنیم.
امام زمان علیه السلام در توقیعی دیگر، علت بعثت انبیا و ظهور پیامبران را ابشار و انذار دانسته و میفرمایند: مردم بیهوده آفریده نشده اند و خلقت دارای هدف و غرض است و آن هم بندگی و عبادت خدای متعال است، لذا بایستی که مردم به پیامبران و نصایح آنها گوش دهند. آنچه که پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله و سلم را برجسته و ممتاز میان انبیای دیگر نموده، بندگی و عبودیت ایشان بوده است.
در گفتاری دیگر به دعای اللهم عرفنی نفسک... اشاره شده است که دعای در زمان غیبت مولا صاحب الزمان علیه السلام می باشد. که باید یقین به دین و اعتقادات، از جمله درخواست ما از خداوند باشد . از اختصاصات زیارت آل یس این است که در آن عرضه عقاید به امام حی و زنده مان وجود دارد.
ملاک تقوا، علم است و ملاک بی تقوایی جهل و نادانی است. پس باید مراقب باشیم جهلمان را به علم تبدیل کنیم. تقوا پیشه کردن، تسلیم بودن و واگذاری امور به اهل بیت علیهم السلام از دستورات امام عصر علیه السلام به شیعیان است.
در نامه ای به شیخ مفید، دعا و درخواست حضرت مهدی علیه السلام از خدای متعال، برای توفیق اطاعت خدا از سوی شیعیان و توصیه به وفای به عهد از جانب ایشان بیان می شود . به بیان دیگر، سعادت دیدار حضرت و رضایت ایشان، مبنی بر اتحاد و یگانگی شیعیان و یکی شدن دلهای آنهاست که باید جهت شناخت و اتصال به حضرت تلاش کرده و توجهشان به پیرامون حضرت بیشتر شود و در سایه کار و کوشش برای اهل بیت علیهم السلام می توان به اولیای خدا نزدیک تر شد.
ما در زمان غیبت موظفیم در مورد مظلومیت ائمه و شیعه، تلاش و فعالیتمان را بیشتر کرده و جهت رفع موانع و مشکلات و خدمت به شیعیان، عمیق تر و دقیق تر و کوشاتر فعالیت کنیم تا مورد دعا و لطف خاص آن حضرت قرار بگیریم. ان شاء الله
توقیع حضرت مهدی علیه السلام به محمد بن ابراهیم بن مهزیار در زمانی که دچار شک و تردید بود بسیار خواندنی است.
در جای دیگر حضرت دو نکته را متذکر می شوند:
1.ردّ احسان کار پسندیده و اخلاقی نیست.
2. بخشش از جانب خداست و اگر استغفار کنیم خدا توبه را می پذیرد.
می توان با انجام هر کار نیک چندین ثواب برد: ثواب اطاعت از امر خدا – و ثواب اطاعت از امر پدر که امام زمان هستند.
امام زمان علیه السلام در جایی دیگر می فرمایند: از گمراهی پس از هدایت به خدا پناه می بریم... چرا که موجب می شود هدایت پذیری سخت و راهنمایی بسیار مشکل می شود.
دعوت به سوی حق باید با کلمات حق و صدق باشد نه ابزار باطل! و تلاش در راه حق، دین حق، یاری و یاوری حق، مقام والایی است. چرا که در دین هیچ وقت هدف، وسیله را توجیه نمی کند.
در گفتاری دیگر نقل حکایتی از سید ابوالحسن اصفهانی که مورد عنایت امام عصر علیه السلام قرار گرفتند بیان شده که خالی از لطف نیست.
تعریف اخلاق و تقسیم بندی آن، اهمیت پرداخت خمس و ترغیب جوانان به قرار دادن سال خمسی، پرهیز از مجالست با مخالفان اهل بیت، مراقبت در اموالی که برای حضرت وقف می شود، رجوع به راویان حدیث اهل بیت و اینگونه موارد در گفتار دیگری مورد توجه قرار گرفته است.
طبق روایت، پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم و امیر مومنان علی علیه السلام دو پدر این امت هستند و امام زمان علیه السلام هم جنبه پدری برای ما دارند و لذا ارتباط احساسی و عاطفی با شیعیان برقرار می شود.
با توجه به معانی مختلف ولی و امام و ابعاد مختلف امامت ائمه در حدیث امام رضا علیه السلام، شیعه کسی است که به جز پیروی کردن از ائمه علیهم السلام، تسلیم امر آنها بوده و خود، فکر و اعتقاداتش را در اختیار ائمه قرار دهد.
از دیگر نکات اخلاقی، تسلیت گفتن و دعاکردن برای مصیبت زده و شریک دانستن در غم مصیبت دیده و طلب مغفرت برای متوفی و اجر برای بازماندگان و بیان ذکر خیر از متوفی نزد بازماندگان می باشد.
در گفتار دیگر اهمیت جایگاه نیابت خاص امام عصر علیه السلام و تمجید از مقام بالای شیخ مفید به علت پذیرش سرپرستی آن حضرت مطرح شده است. اخلاص، افزایش یقین و محبت صفاتی است برای شیخ مفید که از ناحیه امام عصر به ایشان رسیده و نشانه و درجات خوبی از دستان مقدس و با کفایت آن حضرت دریافت کرده است.
در بخشی دیگر معرفی کتاب احتجاج شیخ طبرسی بیان شده که حد و مرز علم غیب میان خدا و امامان ، برائت امام عصر از غلو کنندگان، اقرار و اصرار امام عصر به بندگی خدا، اذیت شدن ائمه از گفتار و کردار شیعیان جاهل و حفظ آبروی تشیع و اهل بیت با رفتار و گفتار صحیح آمده است.
در گفتار پایانی در مورد نماز به نقل از توقیع حضرت مهدی علیه السلام می خوانیم: آثار و فواید نماز، اسرار نماز، پرهیز و دوری از گناهان، فرق میان نمازگزار و غیر نمازگزار، معنی استصغار گناه، حالت خوف و رجا و...
بزرگترین حصار اطراف انسان نماز است که بینی شیطان را به خاک می مالد و موجب اجتناب از گناه می شود. بطوری که روح انسان صیقل یافته و عمل به واجبات راحت تر خواهد بود.(نویسنده: سید حسین حسینی)
برای درج دیدگاه باید ابتدا به عنوان کاربر به سایت وارد شده باشید.